Brukerguide (Munch)

Fra Minecraft.no
Gå til: navigasjon, søk
Info.png Denne siden omtaler et planlagt prosjekt i regi av Minecraft.no som enda ikke er ferdigstilt.

Hvis du har havnet her ved en feil kan du begynne med å lese om om oss eller gå til hovedsiden. Hvis du fortsatt har spørsmål kan du stille dem på prosjektportalen eller opprette en tråd på forumet.

Her i brukerguiden for Munch er det meningen at du skal finne all informasjon du trenger for å spille på Munch.

Serverens har fått navn etter den norske maleren Edvard Munch (uttales "Monk").

Hvordan skaffe spille

Det kreves ingen søknad eller registrering for å spille. Logg på via flerspiller-menyen (multiplayer) med adressen munch.minecraft.

Generelle regler

Reglene er veiledende og kan bli endret fortløpende. Du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert. Det er nesten umulig å lage regler som dekker alt. Du kan derfor bli straffet selv om du ikke bryter en nedskrevet regel. "Ikke oppfør deg deg som en idiot" overstyrer alle andre regler vi har. Forsøk på å omgå regler straffes kan også straffes.

Straffemetoder

Vi har mange måter å straffe dem som ikke klarer å oppføre seg. De er listet etter alvorlighetsgrad hvor den mest alvorlige sanksjonen er nederst.

 • Tilsnakk - Vi prøver å bruke tilsnakk aktivt i stedet for kick. Hvis en vakt eller stab skriver til deg i hovedchatten eller på PM skal du rette deg etter det.
 • Mute - Spillere som ikke oppfører seg i chatten mister muligheten til å skrive i chatten midlertidig. Hvis du er mutet og har tenkt å skjerpe deg kan du sende en PM til vakt eller stab å be om å bli unmutet.
 • Kick - Å bli kicket vil si at du blir sparket ut av serveren og du kan komme inn igjen med en gang. Kick brukes bare mot dem som ikke tar hintet når de blir snakket til.
 • Advarsel - Hvis du begår et lite/middels stort regelbrudd får du en advarsel. Du kan finne en liste over advarslene dine ved å skrive /lw. Man blir vanligvis ukesbannet når man har fått tre advarsler og permanent bannet når man har fått seks.
 • Ukesban - Dette brukes på folk som ikke gir seg selv etter tilsnakk og/eller kick. Ukesban er et kraftig hint om at du bør skjerpe deg og veien videre til permanet ban er ikke lang. Man kan ikke søke om å slippe ukesban, man må vente tiden ut.
 • Ban - Vanlig ban kalles også permban eller permanent ban. Spillere som har samlet seg opp flere advarsler eller gjort et veldig alvorlig regelbrudd blir permanent bannet.

Dette er de vanlige sanksjonsmulighetene vi har, men vi kan ta i bruk andre også hvis vi synes det passer seg. Hvis du ønsker å klage på en straff du har gjort kan du opprette en ny tråd på *Link kommer*

Generell oppførsel

Norges lover gjelder på Munch (og i hele Minecraft.no samfunnet). Rasisme, trakassering og trusler er strengt ulovlig og kan føre til ban og politianmeldelse.

Navnet ditt og skinnet skal ikke på noen måte være støtende.

Reklamering for andre Minecraftservere eller spillsamfunn er selvsagt forbudt og straffes vanligvis med ban. Det er forøvrig lov til å diskutere andre spillsamfunn over PM eller gruppechat hvis det ikke kan oppfattes som rekruttering. Reklaming for vårt spillsamfunn hos andre spillsamfunn som forbyr reklamering kan straffes med advarsel.

Vi forventer selvsagt normal folkeskikk.

Chatten

 • Det er meningen at alle skal trives på Munch og vi tillater derfor ikke stygg språkbruk.
 • Følg anvisninger fra vakter og stab.
 • Ikke spam. Spam er et samlebegrep som inkluderer å sende samme informasjon flere ganger, skrive unyttige ting, overdreven bruk av tegn, smilefjes eller store bokstaver.
 • Det er ikke lov til å linke til materiale som bryter med reglene for serveren. Vi nevner spesielt pornografisk materiale, spamsider, virus og kommersielle sider som for eksempel adf.ly. Lange linker skal forkortes ved å bruke nettsider som for eksempel bit.ly eller goo.gl.

Annet

 • Griefing er ikke tillat, men husk på at du er selv ansvarlig for hvem du gir tilgang til regionene eller verdenen din.
 • Vi har ingen forbud mot bruk av modifikasjoner av klienten annet enn funksjoner som spammer chatten. Schematica er lovlig.
 • Bugs er feil i spillet. Utnytting av bugs er streng forbudt. Hvis du oppdager en bug setter vi pris på om du rapporterer den på issuetrackeren vår på bugs.minecraft.no. Her må du lage en egen bruker, kall den gjerne det samme som du heter på Minecraft og/eller forumet. Hvis du ikke ønsker å gjøre det på denne måten må du gi beskjed til en vakt eller stab.

Om vakter og stab

På Minecraft.nos servere kaller vi moderatorer for vakter og administratorer for stab. Vakter er merket i blått på serveren og forumet, mens stab er oransje. De er her for å drive serveren, utestenge de som ikke oppfører seg og selvfølgelig hjelpe spillerene. De har tilgang til flere verktøy for å hjelpe spillere og for å hindre og oppdage grief. Den største forskjellen på vakter og stab er at stab har til WorldEdit i alle verdner mens vakter kun har det i verdner de eier.

Når du ber om hjelp er det viktig å være på det stedet du trenger hjelp fordi vakter og stab teleporterer til deg hvis du ber om hjelp. Den beste måten å få kontakt med vakter og stab ingame er å starte setningen med "Vakt/stab" + spørsmålet ditt. Når du har fått kontakt kan samtalen fortsette på PM, som du kan lese mer om lenger ned.

Ikke spør om å bli vakt eller stab i chatten, det hjelper deg ikke på veien, tvert i mot. Hvis du lurer på mer om vakter og/eller stab og hvordan du kan bli det, les her.

Vanlige arbeidsoppgaver

Vakter og stab har blant annet som oppgave å moderere chatten og hjelpe spillere som trenger det. De rydder også opp i eventuell grief og deler ut regioner og egne verdner til dem som har søkt om det. (Mer informasjon om regioner og verdner lengre ned.)

Hvor kan jeg bygge?

Hvis du har mulighet til å bygge på et sted har du lov til å bygge der. Vi har en hovedverden hvor man kan få tildelt områder å bygge på. Her kan du invitere venner til å bygge sammen med deg. Store prosjekter, gjerne med flere deltakere, kan søke om å få sin egen verden til prosjektet.

Regioner

Alle kan få sin egen region, men de er til å begynne med begrenset til 100x100.

For å få en region må du finne en plass og deretter be en vakt eller stab om opprette en region der. Du kan invitere venner til regionen din for å bygge sammen med dem. For en oversikt over alle region-kommandoer skriver man /region på serveren.

Verdner

Verdner fungerer på mange måter likt som regioner. Den største forskjellen er at for å få en egen verden må man skrive en søknad på forumet. Les her for en beskrivelse og mal for søknad om egen verden. <--- Her skal jeg adde link. For en oversikt over alle verden-kommandoene skriver man /world på serveren.

Blokkbeskyttelse

For å bygge må man være invitert til den aktuelle regionen eller verdenen. Dette er den eneste formen for blokkbeskyttelse på serveren. Eier av regionen eller verdnen er selv ansvarlig for hvem han inviterer så man kan ikke forvente at vakter eller stab griper inn. Skulle du likevel være uheldig gjør vi selvsagt vårt beste for å straffe grieferen. Enkelte ganger kan vi også være behjelplige med å ordne opp i griefen.

Kommandoer

Kommando Bruksområde
/lobby Teleporterer deg til lobbyverdenen.
/spawn Teleporterer deg til spawn i den verdenen du er i.
/m <spiller> <melding>  Sender valgt spiller en melding.
/r <melding> Svarer på sist mottatte melding.
/fly Viser oversikt over alle flykommandoer.
/tid Viser oversikt ovr alle tidskommandoer.
/plots Teleporterer deg til plotverdenen.
/plot auto Gir deg automatisk en plot hvis du er i plotverdenen.
/plot add <spiller> Lar valgt spiller bygge på plotten din.
/plot remove <spiller> Fjerner valgt spiller fra listen over dem som kan bygge på plotten din.

Sosiale aktiviteter

Du kan få enda mer ut av å spille på Munch ved å ta i bruk andre tjenester Minecraft.no tilbyr.

Forumet

Utdypende artikkel: Forum

Minecraft.no-forumet er ment til å være en møteplass for alle norske Minecraftinteresserte. Her kan du finne viktig informasjon samt diskutere løst og fast om både Minecraft og andre spill. I forbindelse med Munch kan forumet være et hjelpemiddel for å kjøpe og selge, spørre om hjelp og legge fram eventuelle klager og tilbakemeldinger. Vi anbefaler at du registrerer deg med samme navn på forumet som du har på Minecraft - dette gjør ting mye lettere.
Du finner forumkategorien her: Munch kreativserver
Vi minner om retningslinjene for forumet.

Mumble

Utdypende artikkel: Mumble

Mumble er et gratis program som lar deg snakke med andre via tale. Minecraft.no har en egen server hvor alle kan bli med. Vær sosial, bruk Mumble! Hvis du lurer på hvordan du laster ned og bruker Mumble finnes det en guide her. Se også Mumblereglene.

Mumble server / Port
voip.multigamer.no 64746

IRC

Utdypende artikkel: IRC

IRC (Internet Relay Chat) er et chattenettverk som på mange måter ligner på Facebook-chatten. Minecraft.no har en egen IRC-server som alle kan koble seg til. Du trenger et chatteprogram, en IRC-klient, for å kunne snakke på IRC. I #munch vil du også kunne chatte direkte med folk inne på Minecraft-serveren. Navnene på dem som chatter via IRC blir markert PARAMETER for å vise at de ikke er pålogget Minecraft.

NB: Man kan ikke sende PM mellom spillere på Minecraftserveren og personer som er på IRC, kun bruke hovedchatten.

IRC Server / Port Munch-relaterte kanaler Andre kanaler
irc.minecraft.no 6667 #munch #minecraft.no, #wiki, #hardwork, #hardwork.handel, #ravenholm og #grimm


Overvåkning og loggføring

Ved å registrere deg godkjenner du at vi logger IP-adresse samt ting du foretar deg på serveren som å skrive i chatten, på PM eller på gruppechat. Vakter og stab har tilgang til denne informasjonen og den vil ikke bli delt ut til noen andre. Norges lover gjelder i spillverdenen også. Voldstrusler, trakassering og rasisme er strengt forbudt og kan medføre global ban. Merk også at du kan bli politianmeldt for å bryte Norges lover.

Munch kreativserver


Om serveren • Regler • Brukerguide • Ofte stilte spørsmål • Ledelsen • Vil du bli vakt?


Portal • Kategori